De Vlaamse Renovatiegolf. Beleid in de praktijk - Inspiratie event

Inspiratie event

Maandag 23 mei 2022

Herbeleef het hier

De Derde Long - Roel Vermeiren - 23 mei 2022

De Vlaamse renovatiestrategie begint vandaag, niet morgen.

Het energieverbruik van onze woningen moet in 2050 met driekwart gedaald zijn. Om dat doel te bereiken moeten er jaarlijks 95.000 huizen en appartementen grondig gerenoveerd worden. Het lijkt een niet te winnen strijd tegen de klok maar Vlaanderen pakt dit heikel thema grondig en volledig aan. Maar ook binnen onze leefruimtes kunnen we het milieu en de toekomst een handje toesteken. Waarom zetten we niet volop in op ‘re-used furniture’, meubelen die een tweede, derde of vierde leven hebben gekregen?

Jaarlijks moet 3% van de vlaamse woningen diepgaand gerenoveerd worden.

Voor Roel Vermeiren, die in zijn adviserende rol voor de Vlaamse Gemeenschap de juiste accenten moet leggen, is het duidelijk: “We surfen mee met de Europese renovatiegolf.

The Green Deal is erg ambitieus maar het is een absolute noodzaak dat we er in 2050 aan voldoen. We transponeren de Europese ambities over klimaatneutraliteit naar Vlaams niveau. Niet-residentiële gebouwen renoveren is een onderdeel en daarvoor zijn al wetten gestemd en er volgen er nog. De verhoging van de renovatiegraad zal op ons allemaal afstralen.”

 

Om de renovatiegolf te realiseren heeft de bouwsector nood aan 60.000 extra vakmensen.

Roel Vermeiren – Adviseur Renovatiestrategie Vlaamse Gemeenschap

Projectontwikkelaars en achitectenbureau’s hoeven niet meer overtuigd te worden van die renovatienoodzaak. Een sprekend voorbeeld vinden we in de Brusselse Noordwijk waar het ZIN-project stilaan vorm krijgt. Voor Loïk Eyers, van het bureau Jaspers-Eyers, is dit momenteel zijn grootste challenge.

“Het gaat over de reconversie van de WTC torens wat een eerste ontwikkeling was in het Manhatten plan. Men wou een hoogbouwwijk van 8 torens dichtbij het stadcentrum met centraal een snelwegencomplex. Cruciaal onderdeel van het project was het bewust omgaan met alle bestaande onderdelen, grondstoffen en structuren die al op de site aanwezig waren. En daar zijn we zeer ver in gegaan.”

 

In het ZIN-project zal 97% van de nieuwe materialen een C2C halen.

Loïk Eyers – Architect Jaspers-Eyers

Zaaien en oogsten van materialen. Dan pas ontwerpen.

Een panelgesprek met 4 renovatie experten geeft een heel inspirerende inkijk in de strategie die werd toegepast in Case Conix in Antwerpen.

“Het werd een verhaal van circulaire renovatie van een creatief huis waar ‘pro-creatie’ van de toekomst centraal staat,” verklaart Geert Vyncke, de debatleider.

257347s_1long.jpg

 

Een circulair project is financieel veel beter haalbaar.

Geert Vyncke – Senior circular building advisor Conix RDBM Architects

“Walk your Talk,” zegt CEO Frederik Jacobs. “We kunnen prediken dat het allemaal circulair moet maar we hebben nu ook voor ons eigen kantoor bewezen dat het kan.”

257354s_1long.jpg

 

Je moet ontwerpen terwijl je nog niet weet wat er zal beschikbaar zijn op de markt.

Frederik Jacobs Architect mbm/CEO Conix RDBM Architects

“Ik heb heel wat compromissen moeten maken maar het resultaat is een pareltje.” Dit komt uit de mond van interieurarchitecte Nancy Cool die de hele restyling op haar schouders nam.

257339s_1long.jpg

 

Urban Mining is het begin van alles.

Jorden Goossenaerts – Architect mre/CEO Conix RDBM Architects

Fotogalerij

De Derde Long - 23 mei 2022 - Roel Vermeiren
De Derde Long - 23 mei 2022 - Roel Vermeiren
De Derde Long - Loïk Eyers
De Derde Long - 23 mei 2022 - Loïk Eyers
De Derde Long - 23 mei 2022 - CONIX RDBM Architects
De Derde Long - 23 mei 2022 - CONIX RDBM Architects
De Derde Long - 23 mei 2022 - CONIX RDBM Architects
De Derde Long - 23 mei 2022 - Geert Vyncke
De Derde Long - 23 mei 2022 - Pieter Claerhout
De Derde Long - 23 mei 2022 - Pieter Claerhout
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022
De Derde Long - 23 mei 2022

Programma

18 30

Een gerenoveerde stadswoning met een gezonde Derde Long.

18 35

Roel Vermeiren (Vlaamse Overheid)
De Vlaamse Renovatiegolf

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap schetst het ontstaan en de grote lijnen van de Vlaamse Renovatiestrategie 2050. Hoe vertalen we de Europese Renovation Wave uit de Green Deal simultaan naar een Vlaamse Renovatiegolf? Wat zijn opportuniteiten en socio-economische voordelen en welke valkuilen en drempels zijn er? Er wordt ingezoomd op recente beleidsmaatregelen voor niet-residentiële gebouwen, zoals defossilisering van verwarming, de ontwikkeling van EPC’s en de sinds begin dit jaar bestaande renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen. Ook verder uit te rollen werven zoals circulair materialengebruik, levenscyclusanalyse, capaciteit in de bouwsector en ruimtelijk beleid worden aangestipt.

19 00

Ronald McDonald Huis. Hoe meubilair een tweede leven krijgt.

19 05

Architect Loïk Eyers (Jaspers-Eyers)
ZIN-project

ZIN is het project voor de ombouw van de Torens 1 & 2 van het WTC-complex in de Brusselse Noordwijk. Een multifunctioneel project dat sterk inzet op een duurzame en aanpasbare bouw. Kringloopdenken is een basisgegeven van ZIN. Dit betekent enerzijds de hoeveelheid afval beperken door zoveel mogelijk elementen van het bestaande gebouw te hergebruiken (ondergrondse verdiepingen, funderingen en circulatiekernen) en een nieuw leven geven aan de elementen die niet ter plaatse hergebruikt kunnen worden (deze worden elders hergebruikt of gerecycleerd). Bovendien zijn de nieuwe materialen die in de bouw worden gebruikt duurzaam en milieuvriendelijker.

19 30

Gare Maritime, 110 jaar later volledig gerenoveerd. Een voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

19 35

Zaaien en oogsten van materialen. Dan pas ontwerpen.
Circulair bouwen: visie en interieur van CONIX RDBM Architects.

Panelgesprek met Jorden Goossenaerts, Frederik Jacobs en Nancy Cool.
Geert Vyncke fungeert als moderator.

Aan de hand van de ‘case’ circulair interieur van CASA CONIX belichten zij hun architectuurvisie over circulair bouwen. In de overgang van de lineaire naar de circulaire economie moeten (interieur)architecten anders gaan ontwerpen. Bij circulair bouwen gaat men telkens opnieuw op zoek naar de ontwerpmogelijkheden waarbij ze ideeën van het verleden recupereren. Het gaat over het zoeken naar het DNA van materialen en concepten om op basis daarvan een evolutie naar de toekomst te laten plaatsvinden. Als men wil ontwerpen in een circulaire economie dan moet men rekening houden met de risico’s van onbruikbaarheid en niet-beschikbaarheid.

Hoe ging men bij CASA CONIX om met dat onverwachte en onvoorspelbare? Wat waren hierbij de uitdagingen? Naast de circulaire visie van de architectuur in dit project, wordt ook stilgestaan bij het technologisch aspect van duurzaamheid en de ethische benadering van de interieurarchitectuur. Duurzaamheid betekent voor hen 100% circulaire duurzaamheid. Het nieuwe kantoor matcht flexibiliteit aan (circulaire) duurzaamheid in al haar aspecten. CASA CONIX is hun eigen circulair verhaal dat ze ook op al hun architectuurprojecten enten.  

20 30

Een datacenter waar een brandbeveiligde Derde Long levensnoodzakelijk is.

Dit inspiratie event werd u GRATIS aangeboden dankzij de partners van De Derde Long.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten