Workshop: The Office Never Dies

Maandag 28 mei 2018

Van 17:30 tot 20:30

Auditorium4

CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

Klaarchitectuur op de Derde Long

Hoe beïnvloedt architectuur onze manier van werken? Hoe zit het met de herbestemming van het kantoorgebouw en wat met de toenemende digitalisering en robotisering? Of zijn grote bouwprojecten het nieuwe visitekaartje?

Raphael Gielgen

Raphael Gielgen, Vitra’s Hoofd Research & Trendscouting, reist de wereld rond om nieuwe trends en evoluties in de manier waarop architectuur, technologie en de samenleving onze manier van werken beïnvloeden in kaart te brengen. Door in gesprek te gaan met werknemers en architecten over de hele wereld ontdekt hij dat het kantoorleven drastisch aan het veranderen is. Enerzijds is er de evolutie van oude, traditionele processen, anderzijds heb je de technologische revolutie die ons de kans biedt om volledig nieuwe dingen uit te proberen, gestuurd door de digitalisering en artificiële intelligentie. De grootste uitdaging vandaag is volgens Gielgen om mensen over te brengen naar dit ‘nieuwe tijdperk’. “De tijd van de industrialisatie en het organogram is passé”.

Mensen hebben nood aan communities om ergens bij te horen. Ze gaan op zoek naar authenticiteit. Het is de taak van de architectuur om hierop in te spelen en slimme, flexibele ruimtes te voorzien die omgevormd kunnen worden naargelang de activiteit van de werknemer.
Raphael Gielgen, Hoofd Research & Trendscouting, Vitra

Ruimtes, opgevat als een gezonde 'Derde Long', die mensen een plaats bieden waar ze zich goed kunnen voelen, zullen altijd nodig zijn. Het kantoor van de toekomst is niet louter een plek waar mensen komen werken. Volgens de principes van het nieuwe werken moet er ook ruimte zijn voor gezondheid, natuur en positieve afleiding. “The physical world still has real value for us. You come to the point that space will never die and for sure, the office will never die. It is not an innovative way of thinking. It is human.” Aldus Gielgen.

 

Gregory Nijs

Herbestemming box-in-a-box

“We leven in een wegwerpcultuur. We moeten ervoor zorgen dat we dat ook niet met onze gebouwen gaan doen”, stelt Bart Hoylaerts van a2o-architecten. “Alles wat kan gerecupereerd worden is een meerwaarde.” Samen met architect Gregory Nijs, van Klaarchitectuur, pleit hij voor de herbestemming van oude gebouwen. Klaarchitectuur geeft alvast het goede voorbeeld met hun herbestemming van De Waterhond, een zestiende-eeuwse kapel in Sint-Truiden, die door de jaren heen vergeten en verloederd raakte. Het opmerkelijke aan deze herbestemming was dat er, behalve het dak, geen restauratie aan te pas kwam. De kantoorruimte is een voorbeeld van box-in-a-box architectuur. De kapel werd integraal omgetoverd tot het nieuwe hoofdkwartier van Klaarchitectuur, maar behoudt zijn authentieke historische karakter door tal van architecturale verwijzingen. Stel je voor, de beamer als oog van God en een keukenkast in de vorm van een kruisbeeld.

Architectuur gaat soms eeuwen lang mee, wat met actuele architectuur niet altijd het geval is. We kunnen dus leren van het verleden en elementen van vroeger en nu combineren om te komen tot een never ending story.
Gregory Nijs, Klaarchitectuur

 

Bart Hoylaerts

Van chocoladefabriek tot wooncomplex

Oorspronkelijk werkten er in De Silo in Hasselt slechts vijfentwintig mensen.  A2o-architecten herbestemden het gebouw tot kantoorcomplex en richtten er hun nieuwe hoofdkwartier in. Resultaat: nu werken er honderdvijftig mensen uit verschillende bedrijven. Klassieke bedrijfssites beginnen langzaam leeg te lopen. Volgens Bart Hoylaerts kan je deze enkel in leven houden door communities te creëren. a2o-architecten gaven al tal van andere oude historische gebouwen een nieuw doel, zoals kloosters die worden omgetoverd tot rustoord of scholen… Eén de opvallendste cases van a2o-architecten is toch wel de oude chocoladefabriek in Nerem - Limburg. Deze site van 12.244m2 is volledig herbestemd tot wooncomplex met zeventig wooneenheden, twee kantoorruimtes en een handelsruimte. Een levendige community zorgt er voortdurend voor nieuwe projecten. “Herbestemming zou wel eens de meest duurzame factor van nieuwbouw kunnen zijn vandaag de dag.” Stelt Hoylaerts.

Mensen zijn continu geconnecteerd. Zowel met hun ontspanning, als met hun familie, als met hun werk, als met alles wat ze dagdagelijks doen. Dat loopt eigenlijk in elkaar over. De uitdaging is om hierop een ruimtelijk antwoord te bieden.
Bart Hoylaerts, a2o-architecten

 

Bedrijfsgebouw? Het nieuwe visitekaartje

Met meer dan veertig jaar ervaring heeft Crepain Binst Architecture een duidelijke visie ontwikkeld over kantoorarchitectuur. Dirk Engelen, architect en COO bij Crepain Binst Architecture illustreert hoe deze principes worden toegepast aan de hand van drie cases. Zo werd in Temse het hoofdkwartier voor Cordeel gebouwd, het HQ van DCA in Beerse en tot slot de nieuwe uitvalsbasis van de Persgroep in Antwerpen.

Het bedrijfsgebouw wordt hoelanger hoe meer het visitekaartje van het bedrijf. Hierbij staan originaliteit en creativiteit centraal.
– Dirk Engelen, Architect en CO, Crepain Binst Architecture

 

Dirk Engelen

Belangrijk was een naaldloze overgang tussen de architectuur en de inrichting van het gebouw, maar ook het passen van het gebouw in de omgeving. Zo werd voor alle gebouwen inspiratie opgedaan uit de buurt. Volgens de filosofie van Crepain Binst Architecture moet een kantoor meer zijn dan enkel een opsomming van werkplekken. Door de snelle technologische evoluties en revoluties kunnen bedrijven moeilijk inschatten wat hun behoeften binnen vijf of tien jaar gaan zijn, laat staan binnen verschillende decennia. Daarom dient het gebouw dynamisch en flexibel te zijn, zowel op korte als lange termijn. Volgens Dirk Engelen is flexibiliteit een vaak miskende of ondergewaardeerde vorm van duurzaamheid: “Het verstandig omgaan met een gebouw dat misschien een andere bestemming kan krijgen, is zeker een verstandig en wijs uitgangspunt”.

De uitstraling, de identiteit, een stukje van de ziel van de bedrijfsgeest kunnen leggen in het ontvangen van het clienteel, maar ook in het creëren van de juiste werkatmosfeer voor eigen mensen, is een belangrijke troef de dag van vandaag.
Dirk Engelen, Architect en COO, Crepain Binst Architecture

Fotoreportage

workshop-the-office-never-dies_1
workshop-the-office-never-dies_2
workshop-the-office-never-dies_3
workshop-the-office-never-dies_4
workshop-the-office-never-dies_5
workshop-the-office-never-dies_6
workshop-the-office-never-dies_7
workshop-the-office-never-dies_8
workshop-the-office-never-dies_9
workshop-the-office-never-dies_10
workshop-the-office-never-dies_11
workshop-the-office-never-dies_12
workshop-the-office-never-dies_13
workshop-the-office-never-dies_14
workshop-the-office-never-dies_15
workshop-the-office-never-dies_16
workshop-the-office-never-dies_17
workshop-the-office-never-dies_18
workshop-the-office-never-dies_19
workshop-the-office-never-dies_20
workshop-the-office-never-dies_21
workshop-the-office-never-dies_22
workshop-the-office-never-dies_23
workshop-the-office-never-dies_24
workshop-the-office-never-dies_25
workshop-the-office-never-dies_26
workshop-the-office-never-dies_27
workshop-the-office-never-dies_28
workshop-the-office-never-dies_29
workshop-the-office-never-dies_30
workshop-the-office-never-dies_31
workshop-the-office-never-dies_32
workshop-the-office-never-dies_33
workshop-the-office-never-dies_34

Downloads

Programma 28 mei 2018

17 30

Ontvangst

18 00

The office never dies

Raphael Gielgen, Hoofd Research & Trendscouting bij Vitra, zal zijn visie op de ontwikkeling en fysieke organisatie van werk toelichten en uitvoerig illustreren. Volgens Raphael Gielgen zal het kantoor namelijk niet verdwijnen (‘’The office never dies”), maar is hij overtuigd dat door de digitalisering en de deeleconomie het denken in communities en specifieke werk georiënteerde relaties wordt versterkt. Nieuwe co-working concepten en de sterke groei van nomadisch werken zijn daar momenteel reeds een prikkelend voorbeeld van.

Raphael Gielgen staat bekend om zijn uitgesproken kennis en visie rond de manier waarop trends in bijvoorbeeld architectuur, technologie en samenleving onze manier van werken beïnvloeden. Hij reist voortdurend de wereld rond om deze evoluties in beeld te brengen en gaat steeds in dialoog met architecten, designers en gebruikers.

Herbestemming tot kantoor

Wat kan een mogelijke herbestemming van een gebouw zijn? Hoe ga je aan de slag? Wat is de meerwaarde en voor wie?

Herbestemmingsprojecten, waarbij opnieuw bepaald wordt waarvoor een gebouw gaat dienen zonder de uiterlijke verschijningsvorm ingrijpend te wijzigen, worden steeds belangrijker. Niet in het minst met het oog op kantoorontwikkeling. Dergelijke projecten vereisen echter een specifieke aanpak. Er zijn vele afwegingen te maken en beslissingen te nemen. Gregory Nijs (Klaarchitectuur) en Bart Hoylaerts (a2o-architecten) gaan aan de hand van een aantal herbestemmingsprojecten in dialoog met elkaar.

Crepain Binst Architecture

Sinds 2009 leidt Luc Binst het multidisciplinair kantoor Crepain Binst Architecture. In het dagelijks aansturen van de groep wordt hij hierin ondersteund door Dirk Engelen (COO) en Guy Mertens (Senior Architect). Het kantoor is samengesteld uit een 50-tal architecten, interieurarchitecten en stedenbouwkundigen. Crepain Binst Architecture hanteert architectuur als een artistiek medium. Conceptuele zuiverheid, verhouding, dynamiek, expressie, licht, kleur, ruimte en schaal zijn daarbij de kernwoorden. De ontwerpen worden vertaald in concrete realisaties met onderzoek naar vernieuwend materiaalgebruik, conceptueel ondersteunende detaillering en geraffineerde textuurtoepassing tot een eigen duidelijk herkenbare identiteit.
 
Projecten van Crepain Binst architecture zijn ondermeer de nieuwe hoofdzetels van De Persgroep Publishing in Antwerpen, Cordeel in Temse, Renson in Waregem en DCA in Beerse.

20 30

Netwerking met pastabuffet

Deze workshop wordt u GRATIS aangeboden dankzij de partners van de Derde Long

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Vitra
Multiline
Tarkett
Gyrex - Strong ecologic fireproof design
Interalu LCC
Somati Systems
Geberit
Lumac Signs
Panasonic Heating & Cooling Solutions

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects+engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Derde Long maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten